Pozvánka na Bartolomejský hodový jarmok 2014

Najvýznamnejšie podujatie v Čadci - tradičné Bartolomejské hodové dni, ktorých hlavnými organizátormi sú Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, sa budú konať pod záštitou primátora Milana Guru v termíne 23. a 24. augusta 2014. Už po 10. raz sa v ich rámci uskutoční aj festival Drôtománia. Hlavným cieľom festivalu, ktorý je zameraný aj na podporu turizmu a cestovného ruchu, je pripomínanie, oživovanie, prezentácia a zachovávanie tradičnej ľudovej kultúry s osobitým dôrazom na drotárske tradície, ktoré boli v Čadci a v regióne Kysúc veľmi silné a tento kraj už v minulosti bol známy aj vo svete majstrami tohto remesla. V rámci festivalu sa uskutoční prezentácia a ukážky tvorby z dielne majstrov drotárskeho a iných ľudových a umeleckých remesiel, hudobné  vystúpenia popredných tradičných i moderných umeleckých kolektívov, turistický pochod a ďalšie aktivity.

Už po ôsmykrát  udelí Kysucká kultúrna nadácia Poctu Karola Guleju, ktorá sa udeľuje od roku 2007 osobnostiam, ktoré sa významnou mierou pričinili o šírenie dobrého mena drotárstva (2007 – Vladimír Ferko a Andrej Ferko, 2008 – Miroslav Cipár, 2009 – Ladislav Jurovatý st. a Ladislav Jurovatý ml., 2010  Juraj Šerík, 2011 Štefan Mlich, 2012 Ján Čomaj, 2013 Jozef a Róbert Hotákovci). V roku 2014 bude cena udelená Ing. Ľubomírovi Bernátovi.

Program

Hlavný program zameraný na prezentáciu amatérskych i profesionálnych umeleckých telies sa uskutoční v sobotu v popoludňajších hodinách a počas nedele na pódiu na Matičnom námestí pred Domom kultúry v Čadci.

V sobotu 23. 8. sa v rámci hlavného festivalové programu v úvode predstaví Denis Dubjel – mladý talentovaný akordeonista a hudobná skupina ABSURD z partnerského mesta Toruň. Podvečer bude patriť vynikajúcemu zoskupeniu muzikantov, spevákov a tanečníkov Los Remedios, ktorí prezentujú temperamentné a vášnivé flamenco. Atraktívnu hudobnú show ponúkne aj trojčlenné dámske husľové trio XPLOSION. Neskorý večer bude patriť obľúbeným rockovým kapelám Arzén a Hex. Sobotu obohatia svojimi dobovými bojovými súbojmi a tematickými scénkami členovia skupiny historického šermu Vir Fortis zo Zvolena. Nebudú chýbať ani krásne dravé vtáky, lukostreľba, dobový šiator a ďalšie zábavné atrakcvie pre deti i dospelých. V nedeľu 25. 8.  je o 10.15 hod. na programe sv. omša na Matičnom námestí. Od 13.00 do 16.00 hod. vám pred Mestským domom v Čadci ponúkame promenádne koncerty dychových hudieb z Českej republiky a Poľska.

V hlavnom programe hodovej nedele, ktorý začne o 12.00 hod. sa predstavia popredné domáce folklórne kolektívy a sólisti – DFS Kelčovan, Kysucký umelecký kolektív, gajdoš Pavol Kužma, speváčka Helena Zahradníková a ich hostia – cimbalisti z Valašského Meziříčí, ktorí sa predstavia v unikátnom programe Cimbal v prúde času a členovia FS Poľana. Po 14.30 hod. bude patriť pódium umelcom zo Žywca a Valašského Meziřící. Vystúpia cimbalová muzika Polajka a Ľudová hudba Žywczane.  Kvalitný program ponúkne aj susedný FS Rozsutec zo Žiliny a hudobná skupiny Banda, ktorej členovia produkujú originálnu modernú hudbu vychádzajúcu z ľudových tradícií. Priaznivci populárnych muzikálových melódií sa môžu tešiť na vystúpenie vynikajúcich speváčok - sestier Michaely Sojčákovej a Janky Bégerovej. Finále večera bude patriť známej hudobnej skupine Hrdza, ktorá nepochybne pobaví publikom svojim kvalitným repertoárom.

Pre deti sme pripravili popri tradičnom detskom jarmoku a zábavných atrakciách, ktoré budú počas oboch dní vedľa Domu kultúry aj zábavnú CRAZY CHICHI SHOW s pesničkami (sobota 23. 8. o 15.00 hod., pred Domom kultúry) a pôvabné rozprávkové divadelné predstavenie HAVO SLAVO v podaní divadla Harry Teater (nedeľa 24. 8. o 14.00 hod., areál pri Palárikovom dome).

Do mesta zavítajú aj herci na chodúľoch, ktorí vás budú baviť počas nedeľného popoludnia. Súčasťou slávností je aj sprievodný a spoločenský program – položenie vencov k pamätníku SNR, slávnostný sprievod mestom, odovzdanie Pocty Karola Guleju (24. 8.). Nebude chýbať ani tradičný turistický pochod „Drotárske chodníky“, ktorý sa koná už po 10. raz (23. 8., zraz a odchod autobusom o 9.00 hod. od Domu kultúry v Čadci (trasa Mosty u Jablunkova, Šance –  Čadca), 15. ročník hokejbalového turnaja O pohár primátora mesta, tradičný stánkový predaj na Matičnom námestí a Palárikovej ulici, neodmysliteľný hodový lunapark (športový areál) a ďalšie atrakcie. Prezentácia remeselných tvorcov, predvádzanie ich tvorby a predaj ich výrobkov bude na Matičnom námestí v sobotu popoludní a počas celej nedele.

Revival Night

Priaznivcov dobrej hudby určite poteší aj piatkový večer. 22. augusta o 17.00 hod. začína 4. ročník festivalu Revival night. V revival prevedení sa predstavia kapely KISS, Kabát, Jiří Schelinger a ďalší interpreti. Festival si získal veľa priaznivcov a aj v tomto roku sľubuje dobrú zábavu.

Návšteva predstaviteľov partnerských miest

Tak ako po minulé roky, Čadca privíta na slávnostiach aj predstaviteľov partnerských miest Toruń, Żywiec a Valašské Meziříčí a okresu Oswienčim. Prítomní budú aj poľskí a českí remeselní výrobcovia a zástupcovia informačných centier.

Výstavy

V Dome kultúry nájdete počas víkendu jedinečnú výstavu zo života a tvorby Ladislava Jurovatého st. nazvanú Vyznanie majstra železa a drôtu, ktorej je „oboznámiť verejnosť so životom, prácou a tvorbou Ladislava Jurovatého st. a predstaviť hlavne doteraz neznáme okruhy činnosti a diela z jeho umeleckej tvorby, ktorá má nesmierne široký záber.“ Kurátorkou výstavy je Ing. Arch. Alžbeta Chrenová. Výstava je realizovaná v spolupráci s Považským múzeom v Žiline.

Galéria Čadca (Mestský dom) sprístupní 22. augusta autorskú výstavu významného slovenského maliara Pavla Mušku – rodáka z Kysúc. Výstava pod názvom Pavol Muška LXV potrvá do 24. októbra 2014. Vstup na výstavy je voľný. V dome kultúry nájdete aj výstavu z histórie Čadce, ktorá je venovaná 480. výročie jej založenia (1534).

2. Svetové stretnutie čadčianskych rodákov

Garantom stretnutia, ktoré sa uskutoční v dňoch 22. – 23. augusta, je Spolok priateľov Čadce. V rámci programu sa rodáci a členovia spolku stretnú aj s primátorom Milanom Gurom, navštívia skanzen vo Vychylovke i Slovenský orloj v Starej Bystrici a nebude chýbať ani pobyt v lone krásnej kysuckej prírody a mnohé ďalšie priateľské stretnutia.

Srdečne vás pozývame na festivalový a hodový program. Veríme, že srdce Čadce bude v týchto dňoch biť v radostnom a sviežom rytme a spoločne vytvoríme v našom meste krásnu a pohostinnú atmosféru pre všetkých domácich i zahraničných účastníkov a hostí.

Revival Night 2014 - Kiss, Šelinger a ďalší

Plagát k podujatiu