Kelčovan spieva a tancuje aj v roku 2017

Detský folklórny súbor Kelčovan patrí medzi najaktívnejšie súbory pracujúce pri Dome kultúry v Čadci. Už 45 rokov svojimi vystúpeniami reprezentuje naše mesto po celom Slovensku a našu krajinu v zahraničí. Celých 45 rokov sa neľahkej práci s deťmi venujú manželia Amálka a Paľo Kužmovci. Nič nedokáže oceniť ich zanietenosť pri uchovávaní ľudových piesní, tancov, zvykov a hlavne prezentácii v podaní detských interpretov.

V tomto roku má súbor za sebou už 15 vystúpení. Účinkovali v Turzovke, Rakovej, Frýdku-Místku, Ostrave a samozrejme v Čadci. Veľký úspech zožali na Goralských slávnostiach na Skalitom. Počas leta ich čakajú vystúpenia na slávnostiach v Starej Bystrici, na Beskydských slávnostiach na Turzovke, na Folklórnych slávnostiach pod Pilskom a Babou horou na Orave, na Jánošíkových dňoch v Terchovej, na Folklórnom festivale vo Východnej a svoj prázdninový maratón ukončia na Bartolomejských hodových dňoch v Čadci.

Obdivuhodná je práca všetkých zainteresovaných dospelých, ale aj obetavosť detí, ktoré svoje prázdninové dni vymenia za účinkovanie. Nejde však len o vystúpenia. Súbor sa počas školského roka stretáva dva krát týždne na skúškach, kde neustále nacvičujú nové choreografie a piesne.

Manželia Kužmovci v spolupráci s členmi súboru prispievajú k zachovávanie ľudových tradícií viacerými formami. V tomto roku sa rozhodli pre Folklórne dielne s Kelčovanom, kde poskytli návštevníkom praktické ukážky a nácvik vybraných tanečných prvkov spojených s hudbou a spevom.

Podujatia sa zúčastnili nadšenci folklóru zo Slovenska a z Čiech.

Folklórne dielne z verejných zdrojov podporil Fond  na podporu umenia.

Činnosť Kelčovanu neunikla pozornosti RTVS a štáb relácie Kapura oslovil súbor so žiadosťou o spoluprácu. V nedeľu 11. júna nahrával štáb so súborom a hudbou zvukové časti v Dome kultúry v Čadci. Nasledujúci deň sa opäť všetci stretli v krásnom prostredí Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke, kde prebehlo samotné natáčanie. Autentické prostredie, kysucké kroje a krásne počasie prispeli k nezabudnuteľnej atmosfére pri natáčaní programu zháňanie oviec zo salaša. Nenechajte si ujsť vysielanie s Kelčovanom v relácii Kapurka. Termín vysielania včas zverejníme na webovej stránke a facebooku Domu kultúry v Čadci.

Nekonečná vďaka patrí predovšetkým umeleckým vedúcim manželom Kužmovcom za dlhoročnú trpezlivosť pri práci s deťmi, organizačnej vedúcej Vierke Mundierovej za kompletnú starostlivosť o súbor, všetkým bývalým i súčasným členom súboru za reprezentáciu mesta Čadca a Domu kultúry v Čadci a samozrejme všetkým rodičom a starým rodičom za podporu a pomoc pri práci s deťmi.